Élőszereplős műsorok a gyerektévéken

Az utóbbi években nagy mértékben elszaporodtak az élőszereplős sorozatok és filmek a gyerekcsatornákon.  Sokan panaszkodnak emiatt és azt vallják, hogy mivel nem rajzfilmek, ezért nem valók gyerektévékre. Következő elemzésünkből megtudhatjátok ennek okát, történetét, és hogy az egyes csatornák műsoridejének mekkora hányadát töltik ki az ilyen alkotások.

Visszatekintés
2006-ig jóformán szinte csak animációs filmeket vetítettek a gyerektévék, ám ekkor jött a nagy áttörés: a Hannah Montana. A sorozatnak hatalmas sikere lett, így látták a Disneynél, hogy élőszereplős sorozatokkal is sok mindent el lehet érni a gyerekeknél. A Disney egyre több élőszereplős műsort kezdett gyártani, ezeknek is a többsége vígjáték volt: Varázslók a Waverly helyről, Zeke és Luther, Zack és Cody, stb. A Disney műsorpolitikáját nem sokkal később más gyerektévék is utánozni kezdték. Először a Nickelodeon rukkolt elő 2007-ben olyan sorozatokkal, mint az iCarly vagy a True Jackson VP. A sikeren felbuzdulva, 2009-ben még a Cartoon Network is kissé elfordult az animációtól, annak ellenére, hogy a csatorna neve magyarul Rajzfilmhálózatot jelent. Abban az évben ugyanis elindult a CN Real nevű műsorblokk, hazánkban még mindig ismeretlen sorozatokkal. De ez igen hamar megbukott, az alacsony nézettség miatt, és a rajzfilmrajongók is felléptek ez ellen. A blokk hat műsorából csak kettő ért meg második évadot(!) Ezeket tehát magyarul nem mutatták be, valószínűleg nem is fogják. 2010 végére tehát a Cartoon Network szépen lassan eltüntette az élőszereplős sorozatait, bár még mindig készülnek elvétve újak, de ezek száma elenyésző. 2010-ben bemutatták a Kalandra fel!-t és a Parkműsort, az adó két új sikersorozatát, amely végül megmentette azt. Túlzás nélkül állítható, hogy ezek az egyik legsikeresebb sorozatai a csatornának. Olyannyira jó a nézettségük, hogy a Kalandra fel!-ből már a hatodik, a Parkműsorból pedig az ötödik évadot készítik.

Most nézzük meg az Animaxot, amely közép-európai változata 2010-2011 óta hanyatlik. A csatornán 2012 nyarán volt utoljára animepremier. Azóta egyre több anime vetítési joga jár le, így az adón elszaporodtak az élőszereplős sorozatok. És nem is akármilyenek: van köztük thriller, horror, valóságshow, szóval olyan műfajokban utazik a csatorna, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna rajta. Az Animax helyzetéről már írtunk itt korábban.

Statisztika jön, amely megmutatja, hogy az egyes csatornák műsoridejének hányadát töltik ki az élőszereplős műsorok. A vizsgált időszak: 2013. május 13–19.


Minimax
A Minimax mostanában nem tűz élőszereplős műsorokat a képernyőre, korábban viszont igen, de elenyésző számban. Ezek mind saját gyártású műsorok voltak, mint a Minimax Híradó vagy a Miniséf.

Megamax
Indulása óta vetít élőszereplős sorozatokat. Műsorra tűzte már a Rádiókalózok, a Kémsuli és a Sötét jóslat című sorozatokat.

M2
A gyereksávban élőszereplős műsorokat csak a kora délutáni sávban szokott vetíteni, ezeken gyakran ott van a 12-es karika. Többek közt a Sarah Jane kalandjai, a H2O: Egy vízcsepp elég (kép), a Csajok a zŰrből és a Táncakadémia c. sorozatokat vetíti.

Te miképp vélekedsz az élőszereplős sorozatokról? Szerinted ártanak vagy használnak a gyerektévéknek?
Previous
Next Post »

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.